fleuroplogo

szechenyi2020 logo

eu zaszlo

Éva virágüzlet és virágküldő szolgálat Szolnok

  

  

A mai menyasszony rendelkezésére rengeteg virágfajta áll; mégis a menyasszonyi csokrok stílusa az idők folyamán sokat változott, és mindegyik típus óriási népszerűségnek örvendett. A menyasszonyi csokrokat hagyományos virágokból készítették, mint például a rózsa, de a mostani csokrok olyan egzotikus fajokat is magukba foglalnak, mint például a liliom vagy az orchidea.

A Viktoriánus korszakból ihletett menyasszonyi csokor

A Viktoriánus korszakban élő menyasszonyok számára a menyasszonyi csokor kiválasztása nem jelentett akkora problémát, mint manapság. A menyasszonyi csokorhoz szükséges virágok kiválasztásakor a virágok nyelvezetét használták, figyelembe véve azok jelentését. Például a rózsák családján belül mindegyik színnek más-más jelentése volt:

menyasszonyi csokor 12

  • Rózsaszín rózsa – romantikus szerelem
  • Fehér rózsa – ártatlan szerelem
  • Piros rózsa – szenvedély

A virágok nyelvezete egy komplex volt, és többféleképpen lehetett őket értelmezni, általában a divatos irodalmi művekből merítve az útmutatást.

Ma, a menyasszonyi csokrok összeállításához szükséges virágok kiválasztásakor inkább a színt és a személyes ízlést veszik alapul, nem pedig annak jelentését.

A menyasszonyi csokrok trendje

A menyasszonyi csokrok rengeteg formában is köthetőek. Vannak kézhez rögzített csokrok – természetes stílus, és összetűzött csokrok – ezek valamivel formálisabbak, a szárakat eltávolítják és a virágokat egybe tűzik. Mindkét stílust fel lehet dobni egy szalaggal, egy zsinórral vagy egy gyöngyfüzérrel.


Legyező stílusú menyasszonyi csokrok

A 20. század elején, amikor a Viktoriánus menyasszonyi csokor elveszítette népszerűségét, ennek helyét a legyező stílusú csokor vette át. A menyasszonyi csokrok kezdtek nagyobbakká és gazdagabbakká válni. A csokorba beépítettek egy „szerelmes masnija” nevű alakzatot. A csokrokat több réteg szalag borította, melyekbe leveleket és virágbimbókat illesztettek.

menyasszonyi csokrok Diana hercegnő

A legyező stílusú menyasszonyi csokor a Második Világháború ideje alatt vesztette el népszerűségét, amikor a menyasszonyok nem engedhettek meg maguknak ilyen drága csokrokat, és ez a különcködés nem fért össze a háború borzalmaival.

Mégis, az újabb korszak menyasszonyai még mindig használnak különböző legyező stílusú csokrokat. Ilyen például a vízesés stílusú csokor, melyet Diana hercegnő tett népszerűvé az 1980-as években.

Biedermeier stílusú menyasszonyi csokor

A Biedermeier az 1800-as évekbeli Svájcból származik, és a nagyon szimmetrikus csokor egyik változata képviseli ezt a stílust. Körkörös, színes virággyűrűkből tevődik össze.

menyasszonyi csokrok 55

Mindegyik gyűrű különböző virágtípust tartalmaz. A történelem folyamán a Biedermeier stílusú csokrot citrom és narancshéjjel tűzdelték meg, a jó illat kedvéért.

Esküvői ágak

Az ág-kötegek kezdetben a Bernhardt csokor nevet viselték, és Sarah Bernhardt színésznőre utaltak, akit megajándékoztak néhány ilyen típusú csokorral.

A 20. század eleji menyasszonyok népszerűsítették ezt a stílust. Az ág-kötegeket a karon viselték, és egy szalaggal voltak átkötve. Különleges hatást keltenek, azonban jóval nehezebbek a hagyományos menyasszonyi csokroknál.

Más típusú esküvői csokrok

Más, nagy népszerűségnek örvendő menyasszonyi csokor stílusok:

Menyasszonyoknak szánt virágcsokrok: a kezdeti, apró virágokból és füvekből alkotott csokrok.

Menyasszonyi legyezők: az 1980-as években voltak népszerűek. A csipkés legyezőkről van szó: szegfűből készítették és sok szalaggal díszítették.

Menyasszonyi karmantyú (muff): nagyon népszerű volt Európában több évszázadon át, főleg a téli esküvőkön. A virágokkal díszített karmantyú nemcsak praktikus, hanem szép is volt.

A különböző virágcsokrok: a 20. század eleji menyasszonyok egyik népszerű választását képezték. A virágárusok nagy „rózsákat” alkottak meg kardvirág szirmokból, amikor nem tudtak szert tenni a ma oly népszerű hibrid rózsákra.

 

forrás :  www.mayra.hu